Ubuntu 11,10 Dilepaskan – Lihat Apa yang Baru

Selepas 6 bulan dalam membuat keluaran terbaru Ubuntu – versi 11,10 – kini boleh didapati untuk muat turun.
Ubuntu 11,10 dibina atas asas yang dibentangkan di dalam Ubuntu 11,04. Walaupun terdapat banyak perubahan dalam Ubuntu 11.10, mereka adalah evolusi dan bukannya revolusi.
Tetapi itu bukan satu perkara yang buruk, misalnya antara muka unity telah matang ke alat kerja yang boleh dipercayai dan intuitif  dan skrin login baru ‘sesuai’ gaya keseluruhan desktop unity. Semua perubahan yang agak kecil atau halus sendiri oleh semua sehingga ke seluruh padu yang lebih besar.

Ubuntu 11.10 Dash button

Default tema ubuntu (the dark ‘Ambiance’ and the lighter ‘Radiance’) kelihatan lebih baik daripada pelabuhan mereka untuk GTK 3.
.

baru 14 HQ wallpapers disediakan untuk anda untuk memilih

Login skrin Baru

Skrin log masuk yang baru yang dipanggil ‘LightDM’ digunakan untuk Ubuntu 11.10. Sleeker, ringan dan membolehkan jujur ​​- seksi jauh daripada skrin login sebelumnya ia adalah satu perubahan yang kecil, tetapi yang memberikan kesan yang digilap daripada pergi mendapatkan.

Default Apps Baru

Ubuntu comes with the most important of software pre-installed.

Firefox 7 pelayar web lalai, memberi anda akses kepada seluruh dunia yang menambah Firefox dan lanjutan.
Bagi pejabat-suite keperluan Ubuntu menyediakan suit LibreOffice  – pemproses perkataan, lembaran penyebaran dan aplikasi pangkalan data.
Mozilla Thunderbird menggantikan Evolution sebagai aplikasi lalai e-mel. Ini adalah mudah untuk menubuhkan dengan akaun e-mel berasaskan web: hanya masukkan butir-butir anda dan Thunderbird. Perhatikan pada ikon pelancar untuk mel yang belum dibaca.

Shotwell photo manager memberikan anda intuitif pengurusan dan penyuntingan asas foto anda, serta menyokong Gambar Flickr, Facebook dan lain-lain laman web sosial.
Membuat sandaran ( backup) adalah penting, jadi Ubuntu menyediakan alat sandaran ‘Deja DUP’ secara lalai. Kepala ke Sistem Tetapan> Sehingga menubuhkan sandaran kamu fail penting kepada pemacu keras yang berasingan, partition, atau bahkan Ubuntu One.
backup tool in Ubuntu 11.10
Banshee music player, dengan muzik bersepadu Ubuntu One music store filem pemain totem; dan nota tomboi, dengan Ubuntu One Menyegerakkan, juga termasuk keluar dari kotak.

Ubuntu Software Centre 5.0

Ubuntu Software Centre Pusat di Ubuntu 11.10 telah dirombak sepenuhnya, dengan ‘toolbar’ yang lebih intuitif untuk navigation; susun atur yang lebih baik dan baru penapisan pilihan untuk mencari yang lebih halus perisian.

Petunjuk

Semua perubahan di petunjuk hadapan

Perubahan Pemasangan (installing)

Pemasang Ubuntu telah diselaraskan sekali lagi – kini menambah sambungan ‘Wifi’ langkah (jika berkenaan) dan pilihan untuk mengambil gambar akaun pengguna melalui webcam anda.
Multi-gerbang

Multi-arch

Satu ciri baru untuk Ubuntu 11,10 “Multi-arch” sokongan yang membolehkan pengguna 64bit Ubuntu untuk memasang aplikasi 32bit dan utiliti pada sistem mereka dengan tiada konfigurasi yang diperlukan.

One Conf

OneConf adalah Pusat Perisian baru ciri yang membantu anda menyimpan senarai aplikasi yang dipasang selari merentasi berbilang komputer. Untuk mengaktifkan, membuka Pusat Ubuntu Perisian (icon pada Dash) dan menuju ke “Fail Sync> antara komputer …”.

Prestasi (Performance)

ia kelihatan lebih cantik daripada sebelumnya, tetapi adakah ia prestasi yang lebih baik?
Jawapan ringkasnya adalah ya. penambahbaikan kepada Perpaduan dan Ubuntu secara keseluruhannya membuat untuk desktop responsif dan lincah. Untuk mendapatkan yang terbaik anda masih akan memerlukan perkakasan yang agak baru-baru ini, tetapi saya tidak akan mengharapkan sesiapa yang mempunyai kurang daripada 1GB RAM dan pemproses di atas-1GHz bimbang terlalu banyak; netbook saya lebih daripada mampu menangani Oneiric dengan lebih daripada cukup ketekunan.
Kelemahan untuk 11,10 adalah dalam dua bidang:
  • Boot time has increased – Masa boot telah meningkat daripada Ubuntu 11,04 tetapi hanya sedikit. Mereka yang mengunakan SSDs dan pemproses teras Quad I7 tidak akan dapati terlalu banyak yang berbeza, tetapi orang-orang yang pada perkakasan ‘tipikal’ perlu menunggu di mana-mana antara 15 – 25 saat sebelum beban skrin log masuk. Phoronix mempunyai lebih mendalam butir-butir mengenai prestasi Ubuntu 11.10 berbanding awal siaran.
  • Battery drain – kernel yang digunakan dalam Ubuntu 11.10 mengalami ‘regresi kuasa’ yang melihat ia menghisap jus dari bateri atau sumber kuasa yang lebih cepat daripada Eric penduduk Eropah utara pada darah Sookie Stackhouse. *Cuba ubuntu dalam Online (atas talian)  http://www.ubuntu.com/tour/

0 comments:

Catat Ulasan

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .