Etika dalam copy paste

Blog Dimensi Siber dicetak-rompak tanpa kebenaran mahupun kredit. Terima kasih kepada yang melaporkan.



Blog rakan-rakan  pun turut disalin. Bagaimana DS tahu, DS lihat warna latar belakang tulisan ada warna berlainan dengan latar belakang blog beliau. Ini sebab Blog lain guna warna latar lain dan beliau guna warna latar lain. Sebagai contoh seperti gambar dibawah. Memang tak sesuai dengan warna, sakit mata pun ada. Persoalan disini adakah semua cacatan dalam blog beliau salin dari blog lain ??



Disini DS nak kungsi Etika DS dalam salin dari blog orang. DS pun tidak terlepas dari salin dari blog orang tapi tidak la 100 %. DS ambik apa yg DS mahu dan tidak lupa kredit kepada blog/site tersebuat. Jika boleh mintak izin dahulu walaupun hanya untuk sekeping gambar.

Secara jujur DS bagi tahu untuk DS buat sesuatu cacatan ada yang makan masa beberapa hari, bukan dalam masa 1 jam, Malah DS terpaksa rujuk kepada buku-buku. Anda hanya ambik masa 2 minit. Blog yang macam ni memang sasaran hacker.

wakaupun berkungsi ilmu tidak salah tapi ingatlah etika dalam berblog ni sedangkan kita nak berak pun ada etika. Yang penting sekali ialah jika cacatan yang anda tulis itu salah, orang akan cari anda disebabkan tiada kredit. Adakah anda nak bertangungjawab ?

Cacatan ini mula ditulis pada jam 8.00 malam dan siap pada 9.22 malam. Termasuk edit gambar dan sebagainya. Nampak tak cacatan yang remeh cam ni pun ambik masa lebih 1 jam.

9 comments:

  1. Memang tak patut pun agenda copy paste ni . Perlu di-kredit dulu yer .
    Tapi ,contoh pertama tu,dia kredit dari sumber yang DS ambil . Tapi , tak backlink . Perasan takk ?

    Tapi, contoh kedua tu betul lah dia betul2 takk kredit . Manusia zaman sekarang macam-macam .

    Bersabar jelahhh -.-
    Dah selalu dah lyssa kenaa~

    BalasPadam
  2. mmg x ptot..mgkn dye gile trafik kot..ahaha

    BalasPadam
  3. Aku rasa blog not found la. :D

    BalasPadam
  4. adui,, yai.. mudah nya kerja
    sabar je la...
    Ds

    BalasPadam
  5. nice entry..

    jom terjah entry afiq yang baru
    http://afiqyassin.blogspot.com/

    BalasPadam
  6. Baik tak payah jadi blogger kalau keje nak copy paste jer n3 orang. Tak der originality langsung. Nampak sangat gila glamer.

    BalasPadam
  7. dah cuba tegur dia?dia tak rasa,nanti2 kalau dia wat susah payah,org snang copy paste,baru dia rasa mcm ne shafuan rasa.

    BalasPadam

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .