http dan https


Hypertext Transfer Protocol (http) adalah applikasi protokol atau undang-undang internet dan Hypertext Transfer Protocol Secure (https) adalah gabungan Hypertext Transfer Protocol (http) dengan protokol SSL/TLS SSL/TLS pula adalah protokol yang menyediakan keselamatan komunikasi melalui Internet.

Perbezaan disini hanya pernambahan huruf  's'. Huruf 's' disini adalah singkatan kepada Secure atau dalam bahasa melayu bermaksud selamat. Bila dah ada s tu bermakna sesebuat laman web itu mementingkan ciri-ciri keselamatan seperti Bank. Jika sesebuah lama web itu tidak menunjukan sama ada http mahupun https maka ia mengunakan http sahaja.

Lihat gambar di bawah facebook admin dalam https. facebook anda ?

facebook dalam https

Nampak tak. Jika tak nampak klik pada gambar untuk besarkan. Untuk buat facebook anda mengunakan https klik sini untuk tutorial.

1 comments:

  1. baru tahu tentang penambahan 's' ni... best je kan kalau terror IT >,<

    BalasPadam

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .