Linux Live USB/DVD

Ubuntu dalam live USB

Pada 4hb mac lepas Blog Budak Sengal ada post pengalaman beliau mengunakan Linux dalan USB drive (baca sini). Dalam post tu beliau tag blog ini sebagai tanda terima kasih sebab aku dah ajar dia. Untuk balas dendam aku buat post ni untuk tag blog beliau balik, hehe.

Disini DS akan buat tutorial bagaimana nak buat Linux Live USB <---- istilah yang betul

Kelebihan Live USB berbanding format dalam HDD :-
Boleh backup file anda jika windows anda rosak.
Boleh bawa dimana sehaja dan mana-mana komputer.
Bagi komputer yang ada kata-laluan anda boleh guna Live USB untuk masuk dan curi data
Windows tak boleh buat Live USB tetapi jika nak format melalui USB boleh

Cara-caranya :-

1) Muat-turun mana-mana Linux yang ada suka seperti

Ini sebahagian dari beratus-ratus Disro Linux

2) Muat turun ini pulak Rufus klik sini
    **selain Rufus anda juga boleh guna software lain seperti unetbootin , LiLi USB, dll

3) Lihat gambar di bawah GUI Rufus

Rufus
Dah Lihat ? setting la apa yang berpatutan, tekan start. Siap

**Bila anda nak guna Live USB ni sila setting Bios komputer supaya dapat baca live USB. Bagaimana? Masukkan Live USB. Apabila anda hendak on komputer mula-mula sebelum starting windows keluar akan keluar bios dulukan, disitu ada tulis tekan apa untuk edit bios. Sebagai contoh acer biasanya tekan f2. apabilah dah tekat f2 menu bios keluar dan pilih menu boot, setkan no 1 ialah USB drive anda save dan restart. sebarang pertanyaan sila like fan page DS dan postkan di wall DS. Selamat mencuba..

0 comments:

Catat Ulasan

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .