Malware Paling Kompleks Pernah Ditemui


News Malware flame - Remove malware flame

Flame juga dikenali sebagai Flamer, sKyWIper, dan Skywiper, adalah malware komputer bermodul yang ditemui pada tahun 2012 yang menyerang komputer yang menggunakan sistem operasi Microsoft Windows. Program ini digunakan untuk perisikan siber yang disasarkan di negara-negara Timur Tengah. Penemuan telah diumumkan pada 28 Mei 2012 oleh Maher Pusat Iran negara Pasukan Tindakan Kecemasan Komputer (CERT), Kaspersky Lab dan CrySyS Lab Universiti Budapest Teknologi. Ia dikatakan  adalah malware yang paling kompleks pernah ditemui.

Flame boleh merebak ke sistem lain melalui rangkaian setempat (LAN) atau melalui USB. Ia boleh merakam audio, screenshot, aktiviti keyboard dan trafik rangkaian. Program ini juga merakamkan perbualan Skype dan boleh menghidupkan komputer yang dijangkiti menjadi suar Bluetooth yang cuba untuk memuat turun maklumat kenalan dari peranti yang dibolehkan Bluetooth berdekatan. Data-data ini, bersama-sama dengan dokumen-dokumen yang disimpan dalam negara, akan dihantar kepada salah satu pelayan perintah dan kawalan yang bertaburan di seluruh dunia. Kemudian, program itu menunggu arahan selanjutnya daripada pelayan.

Menurut anggaran oleh Kaspersky Mei 2012, Flame telah dijangkiti kira-kira 1,000 mesin, dengan mangsa-mangsa yang termasuk organisasi kerajaan, institusi pendidikan dan individu swasta. Pada masa itu negara-negara yang paling terjejas ialah Iran, Israel, Sudan, Syria, Lubnan, Arab Saudi, dan Mesir, dengan "majoriti besar sasaran" dalam masa yang pertama.  Flame juga telah dilaporkan di Eropah dan Amerika Utara  program ini tidak lagi beroperasi selepas pendedahannya dalam media.


Jika komputer anda sudah dijangkiti atau tak pasti dijangkiti ataupun tidak anda boleh cuba Trojan.Flamer.A/B Removal Tool dari pengeluar anti-virus BitDefander secara percuma. Nak scan agak lama.

Muat-turun di link dibawah :-

0 comments:

Catat Ulasan

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .