Sniffing dan Hacker


Browser sniffing atau wifi sniffing adalah satu teknik yang digunakan untuk  memintas  antara pelayar web anda dan si pengodam. Hasilnya, pelayar yang berbeza akan memaparkan halaman yang sama, Jika anda sedang online facebook si pengodam juga dapat membuka facebook anda termasuk la kata laluan anda juga akan diketahui si pengodam ini. Snarfing adalah kecurian maklumat atau manipulasi data dalam satu rangkaian internet sama ada melalui kabel mahupun tanpa wayar.

Jenayah sniffing ini selalu berlaku di internet awam sama ada di restoran 24jam seperti KFC, pusat asses atau cyber cafe.

Bagaimana nak elakkan daripada sniffing?
Caranya mudah sahaja jangan mengunakan internat awam. hahaha. Salah satu cara yang mudah. Jika terpaksa juga sila layari internet dalam https kerana protokol https dapat elakkan dari sniffing ini. Kini facebook menyediakan protokol https. Bagi akaun lain sila pastikan https digunakan seperti akaun bank. Bagaimana nak guna https dalam facebook sila lihat halaman Hacker dan cari tip dan info hacker http dan https. Dan jagan lupa baca tip-tip dan info-info hacker yang lain di halaman hacker.

6 comments:

 1. kalau pakai internet security kene sniffing jugak tak?

  BalasPadam
 2. Masih kena jugak.. sebab ia bukan la sebuah perisian spyware..

  BalasPadam
 3. uyoooo sangat rumit untuk difahami neh..

  BalasPadam
 4. pakai wireshark ke :D
  ak leh retrive login id and password dia :D

  BalasPadam

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .