Anda Blogger, Adakah Anda Seorang Penjenayah ?

Sekarang dunia blog semakin berkembang tetapi  anda adalah seorang penjenayah ketika berbloging. Apa kesalahan yang anda lakukan? Adakah blog anda mempunyai fraud click? Jom kemaskini blog, jauhi fraud click.


Apa itu Fraud Click ??
Fraud Click atau Klik penipuan adalah jenis jenayah internet yang berlaku dalam setiap pengiklanan dalam talian klik apabila seseorang, skrip automatik atau program komputer meniru pengguna supaya melayar web untuk mengklik iklan, bagi tujuan menjana pendapatan bagi setiap bayaran per klik tanpa mempunyai kepentingan sebenar dalam sasaran link iklan. 

Mengapa penipuan klik wujud?
Sejak Google melancarkan AdSense, Aktiviti fraud click mula bergiat aktiv untuk menghasilkan auto-click tanpa perlu melihat iklan atau mengklik dengan tangan. 

Teknik fraud click ini semakin popular disebabkan oleh rangkaian pengiklanan semakin bertambah dan peningkatan bayaran (reward) bagi memasarkan iklan. Justeru, Pihak agen pengiklanan seperti nuffnang, churpchurp, says dan juga program affilate yang lain mencari jalan inisiatif bagi memeriksa pengiklan dengan cara melihat reference site (dari mana datangnya click tersebut) , IP address pengklik (lokasi alamat komputer), tempoh masa bounce rate dan lain-lain.


Bagaimana Fraud Click dilakukan?
Terdapat beberapa kaedah yang berbeza untuk melakukan klik penipuan. Satu bentuk generasi 'klik tiruan', mungkin yang paling sukar untuk mengenal pasti, datang dengan cara klik yang dihasilkan secara manual  dari pengubahsuaian IP iaitu dengan menggunakan proxy yang dicipta untuk tujuan tunggal menjana pendapatan affiliate.

Satu lagi kaedah penipuan klik yang dijana melalui kaedah klik automatik, menggunakan aplikasi perisian (hitbots) yang direka khas untuk klik pada penyenaraian berbayar.


Bagaimana Agen Peiklanan Menangani Fraud Click?
**menyemak lokasi IP Address.
**melihat tempoh masa melawat untuk mengurangkan bounce rate iklan.
**melihat site referrence (punca datangnya klik)
**menghasilkan iklan specific.

Sumber : Copy Paste ( ada pertambahan sedikit ^^v)

4 comments:

  1. Sebab tu ramai yang dah kena ban dengan syarikat-syarikat pengiklanan macam Nuffnang tu. Haha.

    BalasPadam
  2. mereka menipu dalam mencari duit.. hehe.. boikot!! nice entry..

    BalasPadam
  3. takde takde . kite tak buat camtu . huhuhu ~

    BalasPadam

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .