Internet Laju Selepas Raya

Apa yang DS tahu, kini kabel data baru telah pun dibuka di Asia, menghubungkan Jepun, Malaysia, Singapura dan juga Filipina melalui kabel yang dinamakan Asia Submarine-Cable Express (ASE) sepanjang lebih 7,800 kilometer.

Melalui kabel data baru ini, ia membawakan sokongan sistem fiber optik pada kelajuan 40 gigabit sesaat, dan dikatakan sebanyak lebih tiga milisaat lebih pantas berbanding kabel data lain sebelum ini.

Pada masa yang sama juga, dalam usaha untuk mengelakkan bencana, terutamanya gempa bumi dan sebagainya, kabel baru ini mengambil laluan mengikut Filipina, mengantikan kabel yang mengikut Taiwan sebelum ini. 
 
Kabel ASE yang baru ini juga dijangka akan diperluaskan ke Hong Kong pada awal tahun hadapan. Untuk berita penuh klik sini.

# NOTA  Internet anda akan laju jika anda mengambil pekej yang laju.

5 comments:

  1. wa amek pakej yg sederhana laju kot..pon da laju.hehe

    *eh wa ckp cmm keling dah..haha*

    BalasPadam
  2. jangan cakap jer...nnt macam dulu juga...dah la ciput selalu hang pulak tu...

    BalasPadam
  3. fiber optik je ker??
    berukband still sama je la kan...haha

    BalasPadam
  4. hahhaa...berokband slow...erkkk

    BalasPadam

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .