Malware Trojan Gauss Ditemui

TrojanSpy:Win64/Gauss.plugin!A


Ancaman ini diklasifikasikan sebagai trojan yang mencuri data. Trojan kecurian data mengumpulkan data peribadi, sering bersifat kewangan, dari sistem yang terjejas. Mengumpul data mungkin termasuk nombor kad kredit, penyata cukai, butiran login atau mana-mana orang lain yang memaklumkan disifatkan sebagai kepentingan kepada penyerang. Data yang dikumpul kemudian sembunyi-sembunyi dihantar kepada penyerang jauh melalui pelbagai cara elektronik. Ancaman ini dikesan oleh enjin antivirus Microsoft. 

Buat seketika ini maklumat teknikal DS masih tidak ketahui kerana ia baru sahaja ditemui pada awal bulan ogos ini. TrojanSpy: Win32/Gauss.A adalah trojan yang menamatkan proses tertentu. Ia juga memuatkan malware lain, yang sudah berada dalam komputer anda.   Beberapa program anda tidak boleh berjalan dengan betul kerana proses ditamatkan oleh trojan ini.

Jika anda ragu-ragu atau was-was sama ada komputer anda selamat atau tidak dengan malware ini. Ada boleh cuba Gauss Removal Tool daripada Bitdefender..

3 comments:

  1. bgos sgt ke bitdefender..da lme x gne..
    hoho

    BalasPadam
  2. sejak download lagu mp3 dari internet, seminggu dua ni komputer seri sering alami BSOD...software yg biasa di pasang pun lain semacam...seri nak cuba removal tool ni kalau2 boleh membantu...

    BalasPadam

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .