Sejarah Kelahiran Tablet


Sebut pasal tablet semua tahu ipad dan samsung galaxy. Tapi siapakah yang mula memperkenalkan tablet Apple atau Samsung, dan sistem operasi apakah yang pertama mejalankan tablet, Windows, Linux, atau Mac OS. Baru-baru ini Apple telah menyaman samsung atas sebab meniru tablet mereka, tetapi siapa yang mula-mula mempekenalkan table? 

Tablet pertama dunia dipekenalkan oleh Microsoft pada tahun 2001 hinggalah pada tahun 2005 dan dijalankan oleh sistem operasi windows xp. Tetapi kewujudkan tablet ketika itu tidak begitu memberangsangkan kerana aku pun tak tahu kenapa ia tidak popular ketika itu. Ketika admin belajar di UiTM dahulu pada tahun 2009/2010 tak pasti bila pernah jugak la melihat pelajar yang mengunakan tablet windows xp ini, ketika itu ipad dan samsung galaxy tidak pasti dah wujud ke belum.

Pada tahun 2012 ini, Microsoft juga akan mempekenalkan kembali tablet mereka dengan dijalankan oleh sistem operasi windows 8.

Tablet Windows 8

6 comments:

  1. oh begini ceritanya...hihhii... baru wa tau..:)

    BalasPadam
  2. alangkah.. indahnya dunia..

    kalaulah aku..dpt smua... T__T

    BalasPadam
  3. sape bnyk duit...blnje gua satu...haha

    BalasPadam
  4. ohoho..bru tau..bkn Apple la neh..
    ^_^

    BalasPadam
  5. nak tablet nak tablet nak tablet :p




    muhun bagi untuk hantaran nanti :D (awak yang suruh komen camni kan)

    BalasPadam

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .