Cara Mudah Ambil Screenshot dalam Windows 8

Jika anda seorang pengguna celik IT mahupun blogger sendiri, anda mungkin mengambil banyak screenshot, tanpa mengira apa saiz tentang keseluruhan skrin, kawasan tertentu atau hanya tetingkap aktif.

Seperti yang anda tahu, Windows 7 mahupun windows sebelumnya hanya mengunakan "Print Screen" kemudian paste di paint dan edit bahagian mana yang kita mahu. Terdapat juga perisian lain, tapi kini Windows 8 telah pun dikemaskini dalam hal ini. Walau apa pun fungsi "Print Screen" masih boleh digunakan di Windows 8.



Bagi Penguna Windows 8, anda boleh cuba Snipping Tool cari je kat windows accessory.  Lepas tu pilih la Screenshot yang bagaimana kita nak, tanpa perlu edit, terus je disimpan di dalam folder "Pictures" menggunakan format PNG.

1 comments:

  1. erkk, yg ni win.7 pun ade, XP pun ade klau tak silap. sbb kalau kat lab aku slalu gune snipping je.

    BalasPadam

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .