Selamat Ulang Tahun Firefox ke 8

Firefox versi pertama dilepeskan pada 9hb November 2004, iaitu 8 tahun lalu. Selepas pelepaskan firefox inovasi baru dunia internet kian berubah sehingga kini yang dibawa oleh yayasan Mozilla.


Hari ini serba sedikit admin akan ceritakan sejarah ringkas firefox selama 8 tahun ini. Pada masa itu, web telah dikuasai oleh Internet Explorer 6. Hampir semua penguna telah menggunakan dan Microsoft gembira dengan ia. IE 6 tidak mempunyai standard web, tetapi mengapa ia, tapak sama ada terpaksa bermain dengan peraturan IE atau mereka juga mungkin tidak wujud.

Apabila Firefox 1.0 hadir dan telah membuktikan bahawa pelayar boleh menjadi lebih pantas, boleh mematuhi standard, boleh menjadi bebas dan boleh menjadi lebih seronok, dan bukan sahaja hidup tetapi berkembang maju. Dan ia tidak berhenti di situ,Mozilla akan hadir dengan Firefox 2 , Firefox 3 dan seterusnya.

Microsoft akhirnya mula bekerja keras pada Internet Explorer baru untuk bersaing dengan Firefox dan malangnya IE7 masih lagi lemah, ia merupakan satu peningkatan yang besar ke atas IE6. Begitu juga dengan IE8 masih lagi tidak setangding Firefox.

Akhirnya IE9 dilepaskan, Microsoft menunjukkan bahawa ia boleh mengikuti piawaian dan boleh meletakkan IE9 pelayar yang moden dan pantas, tetapi walaupun IE9 lebih moden ia tidak sepantas Firefox.

Pengaruh Firefox pada Chrome, yang dilancarkan empat tahun lalu, empat tahun selepas Firefox pertama. Chrome telah dicipta oleh beberapa pemaju dan pencipta Firefox.

Mozilla kini mempunyai pemandangan cabaran baru, seperti mudah alih. Firefox untuk Android menjadi lebih pantas dan lebih popular dan Mozilla bahkan membina Firefox OS untuk peranti mudah alih. 
 


0 comments:

Catat Ulasan

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .