Telefon Pintar Pertama Jolla Sailfish OS


Jolla telah pun memperlihatkan sistem operasi mudah-alih mereka Sailfish OS di MWC 2013 minggu lalu. Sailfish OS yang juga sistem operasi berasaskan Linux evolusi dari Linux MeeGo. Mungkin ramai tidak kenal akan sistem operasi mudah alih MeeGo ini kerana terdapat masalah dalaman yang menyebabkan pebangunannya terhenti. Disebabkan itu la Jolla ditubuhkan sepaya pembagunan MeeGo diteruskan.

Sailfish OS dikatakan akan membawa antaramuka yang unik berbeza dengan sistem operasi yang lain. Sailfish OS ia menyokong aplikasi berasaskan Qt/QML (C++), HTML5 dan juga aplikasi Android sekaligus membawa pelbagai sokogan aplikasi sebagai satu kelebihan berbanding sistem operasi lain.

Peranti pertama ini ia tampak elegan berbanding beberapa peranti lain di pasaran. Peranti ini membawakan skrin bersaiz 4.5-inci, cip pemprosesan dwi-teras, ruangan storan terbina 16GB (dengan sokongan mikro-SD), kamera belakang 8-megapixel, dan juga bateri yang boleh ditanggalkan.

Seperti semua sedia maklum, ia menjalankan sistem operasi Sailfish OS, dan menariknya turut sama boleh menjalankan aplikasi Android tanpa sebarang masalah.

Peranti ini bakal dijual pada harga sekitar RM1500, dan akan ditawarkan bermula penghujung tahun ini.
0 comments:

Catat Ulasan

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .