Pembangunan Firefox Metro Dihentikan


Selepas dalam pembangunan untuk lebih kurang dua tahun, pihak Mozilla telah memperkenalkan Firefox yang dioptimasikan untuk paparan Metro beberapa minggu lepas. Namun, kerana sambutan yang agak mendukacitakan, mereka ingin menamatkan pembangunannya.

Melalui Firefox Metro, ia membawakan antaramuka yang selari dengan ModernUI yang hadir di Windows 8, serta turut dioptimasikan untuk skrin sentuh.

Walaubagaimnapun, Mozilla kini menamatkannya kerana angka pengguna untuk versi berkenaan yang amat sedikit. Menurut Mozilla, Firefox Metro hanya memperlihatkan kurang daripada 1000 pengguna aktif pada sesuatu hari, berbanding versi biasa.

Bagi kami, mungkin versi tersebut akan menerima lebih perhatian pengguna sekiranya ia diterbitkan di Windows Store – sekaligus menyasarkan pengguna Windows RT, berbanding penawaran seperti sekarang ini.

Apa pun, pengumuman Mozilla ini mungkin sedikit sebanyak memberikan kesan negatif kepada pihak Microsoft dengan pembangunan perisian yang menyertakan sokongan antaramuka Metro ini.

0 comments:

Catat Ulasan

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .