Tip: Cara Hilangkan Calar Pada Skrin TelefonTelefon calar disebabkan kunci dalam poket, terjatuh dan sebagainya memang mengjengkelkan. Kita beli telefon mahal-mahal, senang-senang saja calar macam itu. Cuba ikut langkah di bawah bagi menghilangkan calar yang mengecewakan anda.

1. Penghilang Calar Kereta
Sekiranya anda mempunyai penghilang calar kereta, anda boleh menggunakannya untuk menghilangkan calar pada skrin telefon. Caranya juga mudah. Anda hanya perlu menggunakan sedikit krim penghilang calar kereta dan kemudiannya mengelap skrin telefon tersebut, terutamanya di kawasan calar. Kemungkinan calar tersebut akan hilang.

2. Kertas Pasir
Gunakan cara ini sebagai cara terakhir dan sekiranya cara lain tidak dapat menghilangkan calar tersebut. Kertas pasir yang digunakan juga haruslah jenis yang halus dan perlu berhati-hati ketika menggunakannya. Ini kerana kertas pasir tersebut mungkin akan menyebabkan lebih banyak calar pada skrin sekiranya tidak berhati-hati. Pastikan juga anda tidak menekan kertas pasir dengan terlalu kuat.

3. Ubat Gigi
Cara ini mungkin mengejutkan tetapi ini merupakan antara paling mudah dan murah untuk menghilangkan calar. Produk ini juga pasti boleh didapati di setiap rumah. Anda hanya perlu menggunakan sedikit ubat gigi dan kemudiannya gosok kawasan calar dengan perlahan sehingga calar tersebut hilang. Selepas itu, gunakanlah kain basah untuk mengelap ubat gigi yang tertinggal pada skrin.

4. Baking Soda
Ini merupakan cara yang sedikit merumitkan tetapi mudah dan berkesan. Anda hanya perlu campurkan 2 bahagian serbuk baking soda dan 1 bahagian air. Pastikan pes tersebut tidak terlalu cair. Selepas itu, gunakan kain yang bersih dan lap skrin anda menggunakan pes tersebut secara berhati-hati sehingga calar tersebut hilang. Pastikan pes tidak terlalu berair dan tebal. Kemudiannaya, gunakan kain bersih yang lain dan lap skrin tersebut.

5. Minyak Sayur
Minyak sayur bukanlah satu penyelesaian tetap untuk menghilangkan calar tersebut secara kekal tetapi hanya satu cara menyembunyikan calar kecilan buat sementara. Gunakan setitik minyak sayur pada calar dan ia boleh menyembunyikan calar buat sementara.1 comments:

  1. Thanks sebab kongsi tip-tip ni, kebetulan telefon kita calar T_T

    BalasPadam

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .