Firefox dan Chrome dari segi keselamatan

Firefox

Sekuriti ditingkatkan sejak daripada Firefox versi 6 ke atas dengan ciri-ciri ‘permissions’. Ia membenarkan pengguna sendiri mengodek ‘permissions’ untuk beberapa laman yang pengguna selalu lawati dengan menaip “about:permissions” dalam ‘address bar’ akan keluar satu tab ‘Permisisions manager’. Ada beberapa permission yang boleh dikawal seperti cookies, location sharing, popups, password dan data storage.

Ini adalah kelebihan utama Firefox berbanding Chrome kerana ia membenarkan pengguna meningkatkan keselamatan browser disamping mengurangkan kawalan sekuriti kepada laman web yang mereka percaya. Pengguna akan lebih terjamin keselamatannya semasa melakukan online bakning. Selain itu tidak menjejaskan produktiviti mereka semasa melayari internet.

Site identiti blok telah dipertingkatkan. Jika anda perasan ia terletak pada kotak kecil sebelah kiri address bar. Ini memudahkan pengguna untuk mengetahui samada laman tersebut mempunyai valid sekuriti atau phishing site.


Chrome

Ia bergantung kepada setakat mana anda paronoid tentang sekuriti. Adakah sekuriti itu termasuk privasi anda? Jika ya, JANGAN gunakan Chrome. Kerana terdapat sebahagian Chrome sumber tertutup. Sekalipun janji Google untuk tidak mencuri data-data anda, kita tidak tahu kerana ia sumber tertutup. Jika masih hendakkan kepantasan pelayar web yang sama, gunakan Chromium kerana ia sumber terbuka dan daripada komuniti.

Jika anda maksudkan sekuriti dari sudut eksploitabiliti, saya syorkan Chromium. Kerana selain IE dalam windows sedang menggunakan konsep sandbox; mengasingkan setiap laman web pada tabnya, maknanya setiap tab anda tiada kaitan dengan satu sama lain sekaligus mengurangkan risiko eksploit.

Kesimpulan, yang manakah pelayar web (browser) yang selamat buat anda.

sumber: 1)http://www.informationweek.com/news/internet/browsers/231500079
2)http://www.pcworld.com/article/238315/firefox_6_4_reasons_to_upgrade.html

0 comments:

Catat Ulasan

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .