10 Hacker Terkenal Dunia


1. Kevin Mitnick
Kevin David Mitnick (lahir pada 6 Ogos 1963) adalah seorang perunding keselamatan komputer Amerika, pengarang, disabitkan jenayah, dan penggodam. Dalam abad ke-20-an, beliau telah disabitkan komputer dan pelbagai jenayah yang berkaitan dengan komunikasi. Pada masa dia ditangkap, dia adalah penjenayah yang paling dikehendaki komputer di Amerika Syarikat.

Kevin Poulsen Lee (lahir 1965 di Pasadena, California, Amerika Syarikat) merupakan bekas black hat hacker Amerika yang kini Editor kandungan Berita di Wired.com.
 
3. Adrian Lamo
Adrian Lamo Hacker Script Kiddie Colombia-Amerika, penganalisis ancaman dan  "grey hat" hacker. Beliau mula mendapat perhatian media untuk memecah masuk ke dalam rangkaian komputer beberapa berprofil tinggi, termasuk The New York Times, Yahoo!, dan Microsoft, berkemuncak dalam penangkapan beliau 2003. Pada tahun 2010, Lamo menjadi terbabit dalam skandal Wikileaks yang melibatkan Bradley Manning, yang telah ditangkap selepas Lamo dilaporkan kepada pihak berkuasa persekutuan bahawa Manning telah membocorkan ratusan ribu dokumen kerajaan yang sensitif AS. 

4. Stephen Wozniak
Steve Wozniak atau Stephen Wozniak (lahir 11 ogos 1950), yang dikenali sebagai Steve Wozniak atau Woz, seorang jurutera komputer Amerika dan programmer yang mengasaskan Apple Computer (kini Apple Inc) dengan Steve Jobs dan RonaldWayne. Wozniak telah mencipta sendiri komputer Apple I dan komputer Apple II pada tahun 1970-an. komputer ini telah menyumbang kepada revolusi mikrokomputer.

5. Loyd Blankenship
Loyd Blankenship ( The Mentor, Mentor The + + +) (lahir 1965) telah menjadi seorang hacker terkenal komputer Amerika dan penulis sejak tahun 1970-an, apabila beliau adalah ahli-kumpulan penggodam Extasyy Elite dan Legion Durjana.

Beliau adalah pengarang Conscience of a Hacker (Manifesto Hacker), yang ditulis selepas dia telah ditangkap, dan telah diterbitkan dalam Phrack ezine penggodam underground. Blankenship memberikan bacaan Manifesto Hacker tersebut dan menawarkan wawasan tambahan pada H2K2, dan banyak lagi buku yang dikarang oleh beliau.

Michael Demon Calce dikenali sebagai MafiaBoy di Internet , seorang pelajar sekolah tinggi dari West Island, Quebec, yang melancarkan satu siri serangan penafian-of-perkhidmatan yang sangat publisiti pada Februari 2000 terhadap laman web yang besar komersil termasuk Yahoo!, Fifa.com, Amazon.com, Dell, Inc, E * TRADE, eBay, dan CNN. Beliau juga melancarkan siri serangan gagal serentak terhadap root name servers
 
7. Robert Tappan Morris
Robert Tappan Morris (lahir November 8, 1965) adalah seorang saintis komputer Amerika, paling dikenali kerana telah mewujudkan Worm Morris pada tahun 1988, dianggap cacing komputer pertama di Internet, dan kemudiannya menjadi orang pertama yang disabitkan di bawah Penipuan Komputer danpenyalahgunaan Akta. Beliau juga telah mencipta applikasi kedai atas talian berasaskan web yang pertama didunia.

The Masters Of Deception (MOD)  berpusat di New York sekumpulan penggodam, yang paling terkenal di media untuk eksploitasi mereka infrastruktur syarikat telefon dan pendakwaan kemudian, serta menjadi subjek Masters buku Penipuan: Geng Itu Diperintah ruang siber.

9. David L. Smith
Smith dikenal sebagai pencipta Mellisa worm, yang pertama kali ditemukan pada 26 Maret 1999. Mellisa juga dikenal sebagai "Mailissa", "Simpsons", "Kwyjibo", atau "Kwejeebo". Virus ini disebarkan melaluai email.  Smith sendiri akhirnya diseret ke penjara karena virusnya telah menyebabkan kerugian sekira USD80 juta

10. Sven Jaschan
Pelajar sains komputer, telah mencipta cecacing NetSky dan Sasser pada 7 Mei 2004 ketika beliau masih belajar. Beliau juga menjadi orang yang dikehendaki oleh Microsoft.

# untuk lebih informasi klik pada nama 

4 comments:

  1. wow..penyajian yg berbeza..gud2 :)
    besenyer script skiddies neh jahat kan n dorg neh black hat hacker kan.. hoho :O

    BalasPadam

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .