Dokumentari Revolusi Sistem Operasi

Walaupun dokumentari ini sudah lama tapi masih ramai yang belum tahu. Disini admin nak kungsikan hak kita dalam perisian komputer. Kenapa admin sesorang pencinta Linux dan sumber terbuka.


Walaupun Microsoft sekarang syarikat perisian terbesar di dunia, tetapi tidak semua pengguna peminat produk mereka, atau cara mereka menjalankan perniagaan. Walaupun Microsoft Windows menjadi sistem operasi yang paling banyak digunakan untuk komputer peribadi di dunia, ramai pakar telah mengambil isu dengan dasar ketat Microsoft berkaitan pelesenan, pemilikan, pengagihan, dan pengubahan perisian mereka. 

Bantahan banyak pakar-pakar teknologi berprofil tinggi, terutamanya Richard Stallman, membawa kepada Pergerakan Sumber Terbuka, yang bertujuan supaya perisian komputer harus bebas dalam kedua-dua deria ekonomi dan intelektual perkataan. Akhirnya, salah satu daripada penyokong Stallman, Linus Torvalds, mencipta sistem operasi baru yang dinamakan Linux, perisian bebas dan diedarkan secara percuna. Ramai pengaturcara  mempertimbangkan Linux supaya menjadi lebih baik dari Windows. 

Revolusi OS adalah dokumentari yang mengkaji asal-usul Gerakan Sumber Terbuka (Open Source), meneroka dan menerangkan isu-isu teknikal dan intelektual. Untuk maklumat lanjud sila layari www.revolution-os.com
0 comments:

Catat Ulasan

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .