Pralihat Samsung Galaxy Note II


Spesifikasi  Samsung Galaxy Note II

HARGA: bermula RM2,199
RANGKAIAN: 3G — HSPA+21Mbps, (HSDPA 21Mbps / HSUPA 5.76Mbps), 4G LTE: 100Mbps / 50Mbps
PROSESOR: 1.6 GHz quad-core
OS: Android 4.1 (Jelly Bean)
PAPARAN: 5.5-inci HD Super AMOLED (1,280 x 720)
DIMENSI: 80.5 x 151.1 x 9.4 mm
BERAT: 180g
BATERI: Li-ion 3,100mAh
MEMORI: 16/32/64GB User memory + 2GB (RAM)
KAMERA: 8 megapiksel

Nilai: 9/10Ciri-Ciri: 9/10Prestasi: 9/10Rekaan: 8/10Penggunaan: 9/10
Hasil Ujian: WOW! WOW! WOW!Skor: 9/10

Tahun lepas di IFA, Samsung memperkenalkan telefon bimbit kelas baru dengan pelancaran Galaxy Note, telefon pintar dengan paparan besar (5.3 inci) yang kita kenali sebagai 'phablet' yang dianggap gila bagi sesetengah pihak. Tapi hakikatnya, ia membawa evolusi mudah alih ke peringkat tinggi yang nyata hebat.
Kali ini, versi kedua Galaxy Note II pula diperkenalkan dengan ciri-ciri paparan yang lebih besar (5.5-inci), pemproses Quad Core yang lebih cepat, peningkatan RAM kepada 2 GB, Android 4.1.1 (Jelly Bean) dan pen stylus S-Pen yang hangat untuk lakaran atau menulis secara terus ke telefon.

Sesetengah orang akan berhujah bahawa model ini bukanlah telefon lagi, kerana ia adalah terlalu besar untuk dimuatkan dalam poket dan mungkin kelihatan tidak masuk akal apabila telefon gergasi ini diletakkan di pipi anda apabila membuat panggilan telefon.

Apabila saya bermain dengan Galaxy Note versi pertama, saya benar-benar menyukai reka bentuk, semata-mata kerana ia boleh digunakan sebagai telefon dan tablet, dan skrin besar adalah sangat berguna apabila menggunakan peta atau untuk membaca di laman web.

Walaupun saiz paparan adalah lebih besar (meningkat daripada 5.3 inci kepada 5.5 inci), Galaxy Note II kelihatan lebih memanjang daripada sebelumnya,  ketinggian meningkat dari 5.78 kepada 5.95.
Perbezaan utama adalah ketiadaan tekstur di belakang pada versi putih berbanding dengan Galaxy Note versi hitam tetapi Galaxy Note II mempunyai tekstur halus di belakang yang kelihatan licin daripada yang sebelumnya.

Faktor bentuk yang sempit mungkin bertujuan untuk membuat peranti (sedikit) lebih mudah untuk beroperasi dengan satu tangan, seperti ramai orang sangat sensitif kepada ciri-ciri ini dalam telefon pintar. Kini, ia boleh merealisasikan operasi menaip dengan ibu jari memegang Nota II ketika berada di tapak tangan dan saya mempunyai tangan yang bersaiz medium.

Secara keseluruhan, kualiti rekaan Note II adalah lebih baik daripada model sebelumnya dan secara peribadi saya benar-benar suka penutup belakang pada model baru bertekstur. Anda akan mendapati butang kuasa di sebelah kanan dan butang suara di sebelah kiri. Penyambung microUSB yang terletak di tengah-tengah bahagian bawah dengan S-Pen. Butang audio diletakkan di bahagian atas, di sebelah kiri.

Skrin Note II
Seperti biasa dengan Samsung Super AMOLED, kualiti imej paparan yang dihasilkan sangat baik, walaupun resolusinya kelihatan sama dengan Galaxy Note. Oleh itu, paparan mendapat kepadatan piksel yang lebih rendah (267 ppi) yang saya dapati cukup baik kerana kualiti imej keseluruhan paparan 5.5 inci adalah besar. Walau bagaimanapun, saya suka untuk melihat paparan 1080 HD (1920 × 1080) dalam Nota II.


Apa yang Baru?
Seperti yang diterangkan dalam pengenalan dan dalam senarai spesifikasi, Samsung Galaxy Note II telah dipertingkatkan kepada ciri seperti pemproses, RAM dan versi terbaru Android untuk menyediakan prestasi yang menyeronokkan.

S-Pen
Tambahan yang paling penting dalam Note II adalah peningkatan S-Pen, yang juga dipaparkan dalam tablet Galaxy Note 10.1 yang dilancarkan beberapa bulan lepas. S-pen kini mempunyai 1024 tahap sensitiviti tekanan, meningkat daripada 256 tahap dalam Note versi pertama. Perbezaan dengan S Pen-lama adalah saiz lebih besar dan dikendalikan dengan lebih baik.

Dengan S-Pen baru, anda kini boleh klip imej secara langsung dari mana-mana apps tanpa menangkap screenshot hanya dengan memegang butang pada S-Pen dan mengesan garis di sekitar kawasan anda mahu klip.

Kemudian, imej yang dipotong dipaparkan besar pada skrin dan ia akan menjimatkan secara automatik untuk 'clipbaord' jika anda tidak melakukan apa-apa tindakan. Anda sentiasa boleh menyalin imej yang dipotong kepada salah satu daripada empat apps yang dipaparkan di bahagian bawah paparan.

Selain itu, peningkatan ciri S-Pen boleh memperibadikan e-mel anda dengan suatu tandatangan tulisan tangan atau lukisan dilakukan dengannya. Dalam kalendar, apabila dalam mod 'bulan' anda boleh menulis pada tarikh penting.

Airview pula adalah ciri di mana Samsung telah memberikan kepada keupayaan S-Pen secara terapung boleh mengesan S-Pen walaupun ia tidak menyentuh skrin. Ciri ini turut boleh digunakan dalam konteks yang berbeza dalam pelbagai aplikasi, ia membolehkan untuk pratonton 'thumbnail' video, galeri foto atau pratonton e-mel.

Menaip dengan ibu jari yang menggunakan kedua-dua tangan mod landskap adalah kedudukan yang paling selesa untuk input teks cepat.

Jangka Hayat Bateri
Saya memainkan video HD selama satu jam dan bateri menurun daripada 70% kepada 57% - yang merupakan 13% sejam dengan penggunaan intensif. Mengetahui bahawa kekurangan bateri adalah ciri penting, kita boleh mengira bahawa bateri akan beroperasi kira-kira 7 jam dan 40 minit semasa menonton video tanpa henti.

Secara peribadi, saya menikmati menggunakan Galaxy Note II sebagai telefon yang bertindak seperti tablet.

sumber

0 comments:

Catat Ulasan

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .