Ulasan iPhone 5


HARGA: bermula RM2,199 (16GB)KAD SIM: nano simDIMENSI: 123.8 x 58.6 x 7.6 mmBERAT: 112gPAPARAN: 4.0 inci, 640 x 1136 pikselRAM: 1GBKAMERA: 8 megapikselOS: iOS6CPU: Dual-core 1.2 Ghz
Nilai: 9/10Ciri-Ciri: 9/10Prestasi: 9/10Rekaan: 8/10Penggunaan: 9/10
Hasil Ujian: Skrin lebih besar benar-benar menaikkan standard iPhone
Skor: 9/10


Kira-kira sebulan lepas, saya berpeluang menguji iPhone 5, terima kasih kepada rakan yang sanggup ke Singapura bagi mendapatkan stok tersebut. Sebelum ini, model iPhone terakhir yang saya miliki hanyalah 3GS. Selepas itu, saya kurang menggemari model yang dipasarkan termasuk iPhone 4 atau 4S. Pastinya, iPhone 5 banyak memberikan perubahan kepada gajet iPhone saya.

Tetapi terdapat beberapa ciri-ciri baru yang saya benar-benar suka. Malah, saya percaya ciri-ciri baru akan membantu mana-mana pengguna untuk menjadi lebih produktif dan boleh benar-benar menjadi dapatkan lebih banyak dicapai dari tapak tangan mereka berbanding sebelum ini.

Skrin/LTE
Skrin baru berukuran 4-inci yang membolehkan anda melihat banyak maklumat pada skrin utama sekaligus. Paparan baru kali juga 18% lebih cerah daripada paparan pada iPhone 4S (saya bandingkannya sebelah menyebelah).

Menarik juga apabila mendapati persekitaran iPhone 5 telah terbina dalam teknologi wayarles LTE yang menghubungkan kepada rangkaian yang lebih cepat. Ia menjadikan muat turun e-mel dan melayari laman web supaya lebih pantas. Saya sempat mencubanya ketika berada dalam rangkaian LTE di Amerika Syarikat yang benar-benar membantu. Kalaulah LTE sudah berada di Malaysia!

Selain itu, saya mendapati pelayar internet Safari kini mempunyai fungsi simpan yang boleh menyimpan laman web secara offline yang sangat berguna apabila mod ditukar kepada mod penerbangan.

Peningkatan Audio
Saya mendapati iPhone 5 kini mempunyai tiga mikrofon di bahagian bawah. Pada masa sama, saya mendapati, suara yang dipasang pada pembesar suara kini lebih jelas. Selain itu, Apple juga memasukkan fon telinga yang baru direka. Fon telinga kali ini lebih selesa berbanding sebelum ini, dan saiznya muat-muat dalam telinga anda secara semulajadi.

Kamera
Saya tahu, ramai yang mahukan reviu berkaitan kamera. Berita baiknya, kamera iPhone 5 yang lebih baik berjaya dicipta Apple yang mempunyai keupayaan HDR cemerlang dan pantas merakam gambar. Kamera iPhone 5 sekarang menyokong gambar panorama sehingga 240 darjah.

Walaubagaiamanapun, ia bukan baru dengan iOS6, tetapi saya juga menyukai hakikat bahawa iPhone 5 membolehkan saya untuk mengambil gambar dengan hanya menekan butang virtual pada skrin. Ia sudah tersedia tanpa 'unlock' telefon terlebih dahulu jadi saya tidak kehilangan peluang untuk menangkap foto penting.

 FaceTime Tanpa Wifi
Anda kini boleh menggunakan FaceTime melalui sambungan selular dan tidak hanya terhad pada WiFi. Ia bermakna bahawa anda tidak lagi perlu memburu untuk hotspot WiFi sebelum anda boleh memanggil seseorang melalui FaceTime.

Aplikasi e-mel juga telah bertambah baik dalam beberapa cara untuk membuat anda lebih cekap. Sebagai contoh, kini terdapat fail e-mel VIP di mana anda boleh melihat semua mesej anda yang paling penting dalam senarai tunggal. Secara tidak langsung, fungsi ini membolehkan anda untuk bertindak balas terhadap e-mel yang paling penting pada laman pertama, sebelum anda pergi ke keutamaan e-mel yang lebih rendah.

Selain itu, anda kini mempunyai lebih banyak kawalan ke atas cara untuk mengendalikan panggilan masuk. Anda boleh menolak panggilan tetapi menghantar mesej teks yang telah ditetapkan kepada orang itu atau anda boleh menambah satu nota berbentuk mesej  untuk memanggil mereka kembali kemudian.

Integrasi Facebook dan Twitter
Ciri media sosial juga diperkemas dengan memungkinkan anda mengakses Facebook dan Twitter dari pelbagai aplikasi pada iPhone 5 dan kemaskini status dengan hanya beberapa klik. Manakala aplikasi Passbook membolehkan anda untuk menyimpan pelbagai tiket dalam satu tempat.

Anda boleh menyimpan tiket kapal terbang, tiket filem, dan banyak jenis tiket lain di dalam aplikasi Passbook untuk mendapatkan semula tiket maya itu kemudian. Kod bar untuk tiket ini boleh diimbas.

Siri Yang Bertambah 'Manja'
Arahan suara Siri kini memahami lebih banyak soalan berbanding sebelum ini. Si cantik ini boleh membantu anda dengan mencari restoran yang baik, menghantar e-mel kepada seseorang, menambah peringatan kalendar, dan banyak lagi.

Jadi, adakah ia berbaloi untuk anda membeli iPhone 5? sudah tentu!0 comments:

Catat Ulasan

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .