Benarkah Delta Search Adalah Malware ?


Delta Search adalah sebuah enjin carian sama seperti Google, Yahoo! dan Bing. Ia diangap malware kerana add-on toolbar pada pelayar web yang sukar untuk dihapuskan. Dari mana datangnya Delta Toolbar ini. Ia hadir ketika kita memasang(install) perisian percuma tanpa melihat apa yang diminta untuk dipasang sekali dalam perisian tersebut. Jika ia meminta untuk memasang Delta Toolbar, pengguna perlu lankaui(skip) apa yang diminta supaya Delta Toolbar tidak dipasang pada komputer. Pengguna perlu sentiasa memberi perhatian apabila memasang perisian kerana sering pengguna selalu tidak ambil perhatian dalam pilihan yang diberi untuk memasang perisian. Disini sedikit cara untuk buang ( remove / uninstall ) Delta Search. Tetapi cara ini tidak 100% berjaya kerana ia sukar untuk dibuang atau dihapuskan.


Cara Pertama :- Uninstall guna Contral Penal (Control Panel\Programs\Programs and Features)


Cara Kedua :-  Buang add-ons/Extension pada pelayar web sama ada Firefox, Chrome mahupun lain-lain.


Cara Ketiga :- Setting kan semua Home Page pelayar web sama ada firefox, Chrome mahupun lain-lain mengikut kesukaan pengguna sebagai concoh www.google.com.my


Cara Keempat :- Menggunakan perisian utiliti seperti IObit Uninstaller, AdwCleaner, Malwarebytes’ Anti-Malware atau lain-lain untuk buang Delta Toolbar.0 comments:

Catat Ulasan

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .