Cara Atasi Ancaman Ransomware


Bagi yang tidak mengenali apa itu Ransomware. Ransomware merupakan malware(virus) komputer yang meminta wang tebusan. Ia sejenis malware yang membuatkan fail dan dokumen anda menjadi tebusan. Untuk melepaskannya, kebiasaannya pengguna akan diminta untuk membayar atau melakukan sesuatu. Fail yang terjejas biasanya akan melalui penyulitan membuatkan anda tidak dapat membukanya. Terdapat beberapa cara yang mampu dilakukan pengguna bagi melindungi dari ancaman Ransomware. 

- RansomFree
Melalui RansomFree, ia berfungsi pada latar, dan akan memberikan amaran serta menghentikan sebarang proses ransomware  sekaligus membolehkan anda mengelak pelbagai fail dan dokumen anda daripada dijangkiti.  Muat-turun  RansomFree ini hari ini, dan mengelak komputer anda daripada terjejas dengan serangan ransomware.

Muat-turun RansomFree

 -Avast Ransomware Decryption Tools
Bagi komputer yang sudah dijangkiti Ransomware. pengguna boleh cuba Ransomware Decyption Tools daripada avast.


-Malwarebytes Telecrypt Detector
Untuk menggunakan Malwarebytes Telecrypt Detector, pengguna perlu mempunyai sekurang-kurangnya satu fail yang dijangkiti dalam keadaan baik. Perkara ini mungkin boleh didapati daripada dokumen yang sedia anda membuat salinan di emel aatau storan awan. Perisian ini kemudian akan membandingkan dan mengatasi penyulitan berkenaan, sekaligus membebaskan pelbagai dokumen anda daripada masalah ransomeware Telecrypt ini. 

Muat-Turun Telecrypt Detector

0 comments:

Catat Ulasan

Setiap ulasan pengguna admin tidak akan bertanggung jawab.

Best viewed with Firefox

Creative Commons License
Dimensi Siber oleh Shafuan Kechik Hakcipta terpelihara, Dibawah Lesen akta Creative Commons .